Een boodschap van de wethouder

Het einde van het jaar is in zicht. Voor mij als wethouder Economie een mooi moment om terug te blikken op wat we dit jaar met het programma Vitale Kerngebieden met elkaar hebben bereikt.

We weten allemaal dat het voor winkeliers en horecaondernemers nog steeds niet makkelijk is, maar we proberen met elkaar de uitdagingen het hoofd te bieden. Ik ben daarom blij dat we met de subsidieregeling Aanpak Vitale Kerngebieden de komende jaren winkelgebieden in de hele stad kunnen ondersteunen. En gezien de interesse vanuit vastgoed- en ondernemerscollectieven, gaat dit ongetwijfeld voor een flinke boost zorgen.

In het afgelopen jaar hebben ondernemers, vastgoedpartijen, en gemeente in veel gebieden de handen ineengeslagen. Er is ingezet op transformatie, betere samenwerking, digitalisering en het versterken van de identiteit van onze winkelgebieden. En laten we niet vergeten dat we met het fonds Vitale Kerngebieden onze eerste aankoop in Rotterdam West hebben gedaan. (Schiedamseweg Beneden 455, voormalig café Halfweg)

En dan ons opleidingstraject “learning by doing.” Ook daar hebben we niet stilgezeten. Twaalf centrummanagers zijn opgeleid en hebben een ijzersterk netwerk opgebouwd. In het nieuwe jaar gaan we door met sessies in de winkelgebieden. We zien dat veel gebieden dezelfde uitdagingen hebben en blijven ons inzetten op het delen van kennis en praktijkervaringen.

Het belang van samenwerken in onze centrumgebieden werd duidelijk tijdens het drukbezochte congres “Samen Werkt” in het WTC Rotterdam. Ruim 250 deelnemers hebben tijdens stadstours en deelsessies kennis en inspiratie opgedaan. En trots mocht ik het eerste exemplaar van het werkboek “Samen Werkt werkboek voor Centrumorganisaties van morgen” in ontvangst nemen.

Ook voor de Rotterdamse Bizzen was het een belangrijk jaar. Met ingang van 1 januari 2024 zijn er 31 winkelgebieden met een BIZ-status,vwaaronder 3 nieuwe gebieden, de Meent, Lageland en Zalmplaat. Ik feliciteer iedereen van harte en wens de nieuwe en verlengde bizzen veel succes.

Kortom, mooie resultaten waar we samen trots op mogen zijn. Maar we zijn nog niet klaar. Ook volgend jaar blijven we met elkaar werken aan een sterke toekomst voor de vitale kerngebieden!

Maar nu wens ik iedereen alvast hele fijne feestdagen en goede zaken richting het einde van 2023. Ik kijk ernaar uit om jullie volgend jaar weer te zien en te spreken in ons prachtige Rotterdam.

Robert Simons
Wethouder Haven, Economie, horeca en Bestuur (Wijken en kleine kernen)