Stichting Bont
Jeugdzorg

 ‘Onze jongeren vinden hier een echte vriendengroep’
BONT: de participatiemaatschappij in het klein

Stichting BONT biedt begeleiding aan zo’n 120 jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud met een verstandelijke beperking. Elke puber wil iets kunnen ondernemen met leeftijdsgenoten, zonder ouders: ook jongeren met een verstandelijke beperking. Onder aansturing van pas-afgestudeerden & young professionals ondernemen we met deze jongeren activiteiten die in de ‘gewone wereld’ plaatsvinden: van koken tot spelen. Ze kunnen hier ook logeren. En namens het BONTe BuurtLoket doen ze klusjes voor buurtbewoners in Kralingen en Crooswijk. 

BONT is een officiële zorginstelling. We bieden alle zorgfaciliteiten, maar we willen wel dat het hier zo ‘gewoon’ mogelijk is. Daarom hebben we het ook over ons ‘clubhuis’ aan de Frits Ruysstraat. Daarbij laten we zien welke dingen onze jongeren wel kunnen. Door ze in contact te brengen met buurt- en leeftijdsgenoten, vinden ze hier een echte vriendengroep. We zitten erg op onze plek in Kralingen-Crooswijk. Juist hier hebben sommige buurtbewoners net wat meer aandacht of hulp nodig. We kunnen samen echt verschil maken.

“Jongeren met een verstandelijke beperking moeten gewoon kunnen deelnemen aan de maatschappij.

De activiteiten die we doen namens het BONTe BuurtLoket zijn divers. We geven de plantjes water in tuinen van buurtbewoners. We rapen afval in de straten op. We versnipperen papieren voor bedrijven. Een mooi voorbeeld: we doen nog steeds elke week boodschappen voor onze allereerste klant, een buurtbewoner die slecht ter been is. We zijn sinds kort ook voor hem gaan koken. Niet alleen leren de jongeren op deze manier met geld omgaan, het bereiden van eten en het zorgen voor een ander; deze buurtbewoner vindt het vooral ook erg gezellig. Samen bespreekt hij met de jongeren elke week de voetbaluitslagen. 

Onze 40 begeleiders zijn zelf jongvolwassenen, dus de belevingswerelden van begeleiding en jongeren liggen relatief dicht bij elkaar. De begeleiders vertolken de buitenwereld op een passende manier voor onze jongeren. Daarbij doen ze als pas-afgestudeerden veel ervaring op. Hun achtergronden zijn divers. We hebben afgestudeerden van de Kunstacademie, maar ook van studies als Economie en Geschiedenis. Ze weten: waar ze ook ooit aan het werk zullen gaan, ze zijn zich door hun werk bij BONT bewust van het belang van het helpen van anderen.We zeggen wel eens: BONT is de participatiemaatschappij in het klein.  

We hebben goed contact met de buurt. We zijn er immers ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week. We deur staat echt altijd open voor vragen en klussen. Het is heerlijk om juist hier in de stad te zitten, en de jongeren te laten ervaren hoe alles werkt in zo’n stadse omgeving. 

Onze jongeren helpen soms ook de andere ondernemers hier aan de BLVD Kralingen. We doen geregeld klusjes voor Jordy’s Bakery. En we gaan geregeld boodschappen halen bij KBS Supermarkt, voor buurtbewoners en voor onszelf. 

 

Klik op ‘Grotere kaart bekijken’ voor contact, website en meer informatie.